Iedereen kent het besje uit Brazilië inmiddels wel: de açai bes. Je kunt er heerlijke açai bowls mee maken en dat wordt dan ook massaal gedaan. Op Instagram zie je de mooiste creaties voorbij komen. Naast dat de bowls er mooi uit zien, is het ook gewoon heel lekker. Maar wat is açai eigenlijk precies en hoe maak je een açai bowl? In deze blog geven wij je drie recepten en vertellen we waar je de beste açai pulp kunt kopen. 

De açai bes

De açai bes is een kleine, zongerijpte blauwpaarse vrucht die groeit in de Amazone van Brazilië, Suriname en Peru. De bes groeit aan de açaipalm en is erg gezond. Het bevalt namelijk een groot aantal antioxidanten. Doorgaans wordt de bes zelf niet gegeten maar eerst vermaakt tot pulp. Dit is dan ook het ingrediënt waarmee je een açai bowl maakt. 

Açai pulp

Aangezien de açai bes niet in de buurt van Nederland groeit, is het soms moeilijk om de açai pulp te verkrijgen. Gelukkig hebben de mannen van Açai Bowl Amsterdam daar een oplossing voor bedacht. Ze gingen op zoek naar de beste açai pulp, de kwaliteit hiervan verschilt namelijk nog al, en kregen het voor elkaar deze naar Nederland te krijgen. Uiteraard met aandacht voor duurzaamheid, de lokale bevolking en het milieu!

Recepten

Nu ben je vast heel benieuwd hoe je zo’n bowl nu moet maken. Onderstaand vind je twee variaties op een açai bowl en een açai smoothie. Deze serveer je natuurlijk in een Sustainibowl of Coconut Glass!

Beurre de cacahuète açai bowl

Ingrediënten

  • 200 gram bevroren açai pulp van Açai Bowl Amsterdam
  • 50 ml amandelmelk
  • 1 bevroren banaan
  • Handjevol aardbeien of blauwe bessen
  • Toppings zoals granola, pompoenpitten of pindakaas

Bereidingswijze

  • Houd de verpakking met açai pulp zo’n 10 sec onder de lauwe kraan om het een beetje te ontdooien
  • Maak deze vervolgens open en breek de açai pulp in stukjes
  • Snijd de bevroren banaan in stukjes
  • Doe de açai pulp samen met de banaan, amandelmelk en aardbeien of blauwe bessen in de blender en zet deze op de hoogste stand
  • Mix het geheel tot het een gladde en romige textuur heeft
  • Garneer met de verschillende toppings

Chocolade açai bowl

Ingrediënten

  • 200 gram bevroren açai pulp van Açai Bowl Amsterdam
  • 50 ml appelsap
  • 1 bevroren banaan
  • 1 eetlepel cacao poeder
  • 1 eetlepel amandelboter
  • Toppings zoals cashewnoten, chiazaad en kokossnippers

Bereidingswijze:

  • Houd de verpakking met açai pulp zo’n 10 sec onder de lauwe kraan om het een beetje te ontdooien
  • Maak deze vervolgens open en breek de açai pulp in stukjes
  • Snijd de bevroren banaan in stukjes
  • Doe de açai pulp samen met de banaan, amandelmelk, cacao poeder en amandelboter in de blender en zet deze op de hoogste stand
  • Mix het geheel tot het een gladde en romige textuur heeft
  • Garneer met de verschillende toppings

Açai smoothie

Ingrediënten

  • 200 gram bevroren açai pulp van Açai Bowl Amsterdam
  • 100 ml kokoswater
  • Honing of agave siroop

Bereidingswijze

  • Houd de verpakking met açai pulp zo’n 10 sec onder de lauwe kraan om het een beetje te ontdooien
  • Maak deze vervolgens open en breek de açai pulp in stukjes
  • Doe de açai pulp samen met het kokoswater in de blender en zet deze op de hoogste stand
  • Mix het geheel tot een gladde en romige smoothie
  • Je kunt de smoothie wat zoeter maken door er honing of agave siroop aan toe te voegen.

Ga jij dit recept maken? Laat het ons weten via Instagram, Facebook of in de comments!

Liefs,

Sophie