Zin in comfort food maar geen tijd om lang in de keuken te staan? Dan is een poké bowl een goede keuze! ‘Poké’, wat Hawaïaans is voor snijden, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en zie je overal opduiken. Het is een gezond gerecht met veel verse ingrediënten, geserveerd in een bowl.

In de stad kun je tegenwoordig op veel plekken een poké bowl afhalen of laten bezorgen. Maar wist je dat je dit gerecht ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Van origine maak je een poké bowl met rauwe tonijn, maar aangezien ik vegetariër ben heb ik een vega variant bedacht. In deze blog deel ik mijn recept voor een vegetarische poké bowl.

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

150 gram (zilvervlies)rijst

250 gram tofu

1 bakje edamame boontjes

1 mango

een halve komkommer

4 wortels

1 avocado

1 bakje wakame (zeewiersalade)

Sesamzaadjes

Chilivlokken

Sojasaus

Olijfolie

 

Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de verpakking en laat goed afkoelen. Houd je niet zo van rijst? Je kunt de rijst ook vervangen door bulgur of quinoa.

Laat de tofu uitlekken door het in een theedoek te wikkelen en er iets zwaar op te zetten. Het duurt zo’n 20 minuten voordat het vocht eruit is. Snijd de tofu daarna in blokjes en bak deze goudbruin in een pan met olijfolie. Voeg op het laatst wat sojasaus en sesamzaadjes toe.

Snijd ondertussen de mango en komkommer in blokjes, de avocado in reepjes en rasp de wortels.

Maak vervolgens een dressing van wat olijfolie, sojasaus, zout, peper en chilivlokken.

Verdeel nu eerst de rijst over de bowls en leg de ingrediënten in groepjes naast elkaar. Sprenkel de dressing over de bowl en garneer met sesamzaadjes.

Er zijn ontzettend veel variaties op dit recept te bedenken. Zo kun je de tofu vervangen door tempeh of nog meer groenten zoals paprika, tomaat of rode biet toevoegen.

Maak jij wel eens een poké bowl? Deel je recept met ons!