Duurzaam leven: het is tegenwoordig een hot topic. Ook ik heb de laatste jaren stap voor stap toegewerkt naar een duurzamer bestaan. Ik probeer minder afval te produceren, neem minder vaak het vliegtuig en gebruik minder plastic. Ook duurzaam koken staat centraal, aangezien koken één van de dingen is die ik (vrijwel) dagelijks doe. Al door kleine aanpassingen in jouw gewoontes in de keuken, kun je grote stappen maken naar een duurzamer leven. In deze blog geef ik je daarom drie simpele tips om duurzamer te koken. Een bewuste levensstijl hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Kook met seizoensgebonden, lokale producten

Tegenwoordig zijn we gewend dat er het hele jaar door bosbessen te koop zijn en dat je ook hoogzomer een gerecht met pompoen kunt bereiden. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat exotische groente en fruit vaak uit verre, overzeese landen geëxporteerd worden? Deze importproducten zorgen voor veel CO2-uitstoot en dat is eigenlijk onnodig; er groeit al zoveel lekkers op ons eigen continent. Probeer je eetgewoonten daarom aan te passen aan het seizoen. Er is tenslotte niets lekkerder dan een stevige erwtensoep in de winter en een fruitige salade in de zomer.

Kook grote porties en bewaar restjes

Zelf kook ik op zondag vaak een grote pan eten, waarvan ik de restjes de dagen daarna opeet. Dit bespaart niet alleen geld; het scheelt ook een hoop verpakkingsmateriaal, een aantal tripjes naar de supermarkt, tijd én keuzestress over wat je die dag op tafel gaat toveren. Meerdere vliegen in één klap, dus.

En.. eet vegetarisch

Misschien wel de belangrijkste tip in dit rijtje: schrap vis en vlees van je menu. De vlees- en visindustrie zijn erg schadelijk voor het milieu en door vegetarisch te eten, kun je jouw eetpatroon aanzienlijk verduurzamen. Ga op zoek naar plantaardige en voedzame vervangingen, zoals noten, champignons, zaden, granen en avocado. De volgende stap? Je raadt het al: een veganistisch eetpatroon! Als dit nog te moeilijk is, kun je hier ook net als ik rustig naar toewerken door eieren en zuivelproducten steeds vaker te vermijden.

Heb je zelf nog tips om duurzaam te koken? Laat het ons dan zeker weten.

Deze gastblog is geschreven door Kirsten, blogger bij Food & Spots en freelance copywriter. Het liefst houdt ze zich dagelijks bezig met duurzaam leven en gezonde voeding.